Program 5 oktober
Kom, lær og opplev! Følg med her på vår side for oppdateringer.
Vi sees den 5. oktober for en minneverdig helg!
Kva skjer hos Agdervikinglag?
Sjå, lær og smak!
Ein eldgammal kokemetode, lær å lage mat i ei grop i bakken.
Få med deg handarbeidsteknikkar frå Vikingtida. Smiing, pil og boge-skyting, runeskule, lage kopparringar, vikingleikar, spinning og karring av ull, perlesløyd,
Sjå og ta på myrmalm – og bli med på røsting av myrmalmen.
For ca 1000 år sidan var jernvinning på Hovden storindustri. Det vart produsert fleire tusen tonn i perioden produksjonen gjekk føre seg, frå rundt år 400 – om lag 1450, med ein topp i vikingtida og tidleg middelalder (900-1200-talet). Noko av målet i Viking & Villrein-prosjektet, er å på sikt kunne vinne ut nok jern av myrmalm, til å lage autentiske beslag, låsar…
spiker eller verktøy til bruk i nye Setesdal stavkyrkje. Viking & Villrein har i samarbeid med Setesdal Bygningsvernsenter bygd blestringsomn av leire, etter modell frå arkeologiske utgravingar i Breive.
Norsk villreinsenter
Norsk villreinsenter er på haustmarknaden med naturvegleiiarar som har sekken full av gevir, klauver og skinn. Kom og lær meir om korleis den fantastiske villreinen er spesialtilpassa livet i høgfjellet!
Du kan også prøve å kaste lasso og du kan delta i lavquizzen vår som har ein fin premie.
Det blir leikar for borna som syner korleis reinen kommuniserar, kor god luktesans han har og litt om villreinens utfordringar og korleis me kan ta omsyn til villreinen på tur i fjellet.
BEOWULF
Helten som kjempet mot uhyrer og draker
” For lenge siden – i det vi nå kaller Danmark – bodde en mektig og klok krigerkonge som het Rothgar.
Teater Fabel
Flaks Sjonglering
Flaks har levert tusenvis av forestillinger på høyt internasjonalt nivå på små og store scener, både lokalt og i utlandet, samt turnert fast med Den Kulturelle Skolesekken siden 2004.
Etter stor suksess på vikingfestivalen i Avaldsnes, kommer Flaks til Viking og Villrein på Hovden i år, med show for både store og små.
Valle Vev og Birgit Haslemo
Valle Vev og Birgit Haslemo vil vise korleis vikingane kunne farge ullgarn med planter frå naturen. Vi vil også prøve korleis dei vov på oppstadveven, altså ein enkel vev som står opp. På den vov dei kleda sine og store segl til båtane sine.
Kim Tomas Joma
I Lavvoen har Den Sørsamiske vitkokken matservering og sal av smaksprøver
Kim Tomas Joma har arbeidd som kokk på alt frå forskingsstasjonar på Svalbard og i Finland til restaurantar på Island, Hamburg, og til og med langt under havoverflata, om bord på ein ubåt. Han har jobba for den rikskjende kokken Arne Brimi.
I dag har han vendt tilbake til sine sørsamiske røter i Røyrvik og Snåsa, der han kombinerer tradisjonell samisk matkultur med moderne teknikkar og lokale råvarer. Med ein sterk pasjon for å lyfte fram verdien av å bruke heile dyret i matlaginga, lagar han mat med djup respekt for naturressursane. Joma har òg representert Noreg på internasjonale arenaer som Grüne Woche i Berlin og laga gourmetmiddagar under festivalar i Trøndelag.
Kjell Braaten
Kjell Braaten har undervist om musikk og instrumenter i oldtidens Skandinavia, og fremført musikk med inspirasjon fra gamle tradisjoner og sagn i tjuefem år.
I løpet av disse årene har han skaffet en stor samling historiske instrumenter relevant til dette, og noen av disse vil han ha med seg til, og vise frem under årets Viking og Villrein.
Kjell kommer til å spille på, og fortelle om noen av sine
historiske instrumenter under årets Viking og Villrein, og hvem vet? Kanskje
tar han en sang eller to også?
Endre Stulien Robstad
Endre Stulien Robstad,14 år, frå Syrtveit, er hekta på folkemusikk
Han har spela hardingfele og munnharpe i fleire år no, og i sommar debuterte han på Landskappleiken på Gol i Hallingdal og vart årets vinnar på munnharpe i juniorklassen.
Harald Stulien Robstad
Harald, 20 år, smir munnharpe og dansar setesdalsgangar når veslebror, Endre,
Harald, 20 år, smir munnharpe og dansar setesdalsgangar når veslebror, Endre,
Inger Lise Stulien kjem til Viking & Villren
Inger Lise er oppteken av å ta vare på tradisjonar, så dei ikkje skal døy ut.
«Ved å lære bort tradisjonane til neste generasjon, bidreg me til at kulturen får leve vidare. Det er ei glede å kunne ta imot, og ei glede å kunne formidle tradisjonar vidare», seier Inger Lise.